donlam00 发表于 2017-2-18 15:06:09

这样要继续努力水水了

canon3000 发表于 2017-2-18 16:08:49

好似收得貴左d... 平d得麻?

xyz_ronald 发表于 2017-2-18 16:13:51

以後要多關注和發言、努力收集雪点:lol

zhttty 发表于 2017-2-18 16:19:42

最多都只係收1000雪店,都唔算貴呀!

feng 发表于 2017-2-18 17:40:25

XYYYHTM 发表于 2017-2-18 17:43:33

假如从尊重分享者而方面睇,其实每个分享者都有自己嘅价啦。有啲人觉得自己辛苦,所以希望收多啲;有啲人觉得回复一句就係对自己最大嘅欣慰。你觉得10雪点1集嘅就10雪点1集咯,我觉得想睇嘅人都会觉得值嘎。除非收费大到太离谱,唔先都无乜人会抱怨嘎。
假如从鼓励发帖而方面睇,咁做的确可以提高发帖/回复数目,而且增长应该都会几明显,但係而种“热闹”係唔係真实呢?
係啊,发帖/回复数目的确会显著提升,但係里面肯定充斥住大量嘅“今日天气好好”、“今日落雨”、“我去食饭啦”之类毫无意义嘅低级水贴,对促进论坛几乎无任何作用,形成一种假的繁荣。

的确,资源贴收费係促进论坛发展嘅一个重要、必不可少嘅因素,但係单纯嘅提高收费逼使大家发帖/回帖只会令水贴含量高、总体质量下降。其实仲有好多嘅方法可以吸引大家发帖嘎,例如搞啲有意思嘅活动、奖励高质量帖子等其实都係唔错嘅选择。
希望一个动漫论坛不要被水贴所淹没。

feng 发表于 2017-2-18 18:37:34

XYYYHTM 发表于 2017-2-18 19:04:51

feng 发表于 2017-2-18 18:37
已經有版規唔可以發毫無意義的回帖,無需擔心呢d野,如果你睇唔過眼大可以舉報佢地,你所說的漫步大大 ...

其实有一样嘢好矛盾,就係“吹水楼”。吹水有无意义?里面有几多係完全符合版规?
我讲嘅就係而种吹水帖数量好可能会激增。虽然唔排除会有唔少几好嘅水贴,但我相信好多水贴都係无聊随便揾个个话题水下,又或者抱怨下今日有乜黑仔嘅事。当一个动漫论坛被而种同动漫毫无关系嘅低级水贴嘅时候,会有乜感觉呢。

kyo1983 发表于 2017-2-18 19:07:37

唔怪得刚下载一部8集的要收80点啦,不过咁都啱

傑斯仔 发表于 2017-2-18 20:30:07

明白,支持新政策
页: 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23
查看完整版本: 连载资源从即日起每集收费10雪点