返回顶部
大家都在看
相关推荐

[配音讯息资料] TVB西片《異獸戰》配音表(附第二部配音簡表)

风之精灵LV.1

重度偏執狂+完美主義者=喪

雪点
866 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2022-9-22 23:12:10 |阅读模式

影片名稱 異獸戰 Alien vs. Predator
(由保羅·安德遜執導,原本希望作為《鐵血戰士》系列續集同埋《異形》前傳推出,結果《異形》系列幾位主創者拒絕參與,電影亦都毀譽參半)

首播日期 13/7/2008

重播日期 16/5/2010、5/3/2011、4/9/2022

播放頻道 明珠台

備註 2004年美國電影

配音員 角色名稱 演員

黃玉娟(退行,高娟把聲聽起身好舒服而且都基本上貼合角色嘅各種情緒)——胡莉絲(Sanaa Lathan飾演)
(女主角,為小型環保組織工作兼且有七季冰上經驗嘅黑人女嚮導,以領隊身份參與布韋島探險不過一直對哩次未訓練就開始嘅行動心存疑慮)

陳欣(阿Ken屬於全片最能夠將觀眾帶入戲嗰個)——班竣(Raoul Bova飾演)
(男主角,喺意大利長大嘅考古學家兼古文字專家,頸上吊住個喺墨西哥特奧蒂瓦坎挖到嘅百事樽蓋因為考古受挫缺乏資金而參與布韋島探險

張炳強(退行,算係常配)——韋蘭德(Lance Henriksen飾演)
(韋蘭德工業老闆兼探險計劃出資人,出於強烈自尊心同利益而向大眾隱瞞肺部有嚴重疾病嘅事,執意要盡早組織同發起前往南極洲嘅探險隊伍

翟耀輝(阿翟比較掌握到角色斯文嘅一面但係對角色稍顯滑稽嘅一面表現未夠)——馬加明(Ewen Bremner飾演)
(有兩個仔嘅化學工程師,好奇心重而且周不時會作出一啲尷尬嘅言行,影片中後段用手槍打死咗一隻抱面蟲可惜最終依然在劫難逃)

葉振聲——薛麥斯(Colin Salmon飾演)
(身兼韋蘭德工業代表嘅黑人武裝探險隊員,分別從尼泊爾羅拉冰瀑同墨西哥特奧蒂瓦坎招募女主角同男主角,影片中段畀血獸網住之後再用伸縮矛拮死

謝潔貞——愛達(Agathe de La Boulaye飾演)
(留金色短頭髮嘅探險隊女隊員,配備手槍以作不時之需,影片中前段喺金字塔獻祭室畀抱面蟲襲擊之後暫時昏迷,醒咗之後冇耐就被異形破胸殺死

黃啟昌——湯馬(Sam Troughton飾演)
(男主角嘅四眼助手,學乜嘢都係得嗰半桶水,多數見親都係揸緊部DV機,影片中前段喺金字塔獻祭室畀抱面蟲襲擊

招世亮——馬克(Tommy Flanagan飾演)
(面上有刀疤嘅武裝探險隊員,有一個仔,睇化學工程師唔順眼但係影片中段大家畀金字塔分散之後偏偏就兩個喺一齊,之後跌斷腳仲畀異形捉走埋

陳廷軒(已故)+招世亮——昆(Carsten Norgaard飾演)
(鑽探隊隊長,本來留喺捕鯨站做指揮,地面隊員被屠殺殆盡之後又畀血獸打落地洞,最後雖然失去抵抗能力但係仍然被落到地底嘅血獸處決)
P.S.:出現混配狀況,大多數時候由阿軒(陳廷軒)聲演,招sir(招世亮)喺角色指揮卡車準備載探險隊成員離開破冰船上冰面嗰陣配咗兩句,可能係導配一時疏忽。

朱子聰(已故)——康祖(Joseph Rye飾演)
(滿面鬍鬚嘅武裝探險隊員,影片中段大家畀金字塔分散之後得翻佢自己一個人

另附第二部配音簡表(TVB應該係冇版權所以今輪冇播):

雷霆——達禮(Steven Pasquale飾演)
曹啟謙——偉奇(Johnny Lewis飾演,演員已故)
林保全(已故)——莫艾迪(John Ortiz飾演)
黃玉娟(退行)——嘉莉(Reiko Aylesworth飾演)
曾秀清——卓絲(Kristen Hager飾演)
魏惠娥——莫莉(Ariel Gade飾演)
沈小蘭——彭德善(Chelah Horsdal飾演)
黃榮璋——高定豪(David Paetkau飾演)
朱妙蘭——顏家慧(Gina Holden飾演)
梁志達——添(Sam Trammell飾演)
黃麗芳——彭森(Liam James飾演)
張錦江——彭巴迪(Kurt Max Runte飾演)
周倚天——尊(David Hornsby飾演)
陳欣——史(Robert Joy飾演)
李錦綸——顏威(Chris William Martin飾演)
梁志達——夏利(Lloyd Berry飾演,演員已故)

何承駿——胡(Dalias Blake飾演)
沈小蘭——湯谷(葉芳華飾演)

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册

x
1 18

[LV.Master]伴坛终老

风之精灵LV.3

雪点
snzt 显示全部楼层 发表于 2022-9-23 01:00:47
呢两部睇过唔系好记得配音,最记得就系黄玉娟配女主角

土之精灵LV.2

雪点
86 小时
86214 显示全部楼层 发表于 2022-9-23 08:18:00
睇下粤语配音先

5万

精灵王☆

雪点
神之影 显示全部楼层 发表于 2022-9-23 09:22:51
陳廷軒走咗多年

风之精灵LV.2

雪点
Seon 显示全部楼层 发表于 2022-9-23 09:59:23
只有我觉得呢两部好睇吗?唯一讲异形喺地球大开杀戒嘅系列,冇第三部真係嘥咗呢个系列。今次大台虽然冇重播第二集,不过之前有幸收藏咗1080p嘅明珠版。

风之精灵LV.1

雪点
笑忘书 显示全部楼层 发表于 2022-9-23 12:00:04
好耐好耐之前睇过

2万

炎之精灵LV.3

雪点
asd2008asd 显示全部楼层 发表于 2022-9-23 12:00:35
都系熟悉既配音人员

风之精灵LV.1

雪点
866 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2022-9-23 13:38:34
snzt 发表于 2022-9-23 01:00
呢两部睇过唔系好记得配音,最记得就系黄玉娟配女主角

因为的确唔算系咩好片,第一部除咗特效之外就冇乜特别好嘅地方(尤其是剧场版删咗唔少铺垫同塑造人物形象嘅情节),第二部画面黑到唔想评论……

风之精灵LV.1

雪点
866 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2022-9-23 13:41:04
Seon 发表于 2022-9-23 09:59
只有我觉得呢两部好睇吗?唯一讲异形喺地球大开杀戒嘅系列,冇第三部真係嘥咗呢个系列。今次大台虽然冇重播 ...

第一部还算可以接受,第二部真系降低档次……
就系因为第二部反响太肉酸20世纪霍士先至宣布停咗哩个系列,而且《异兽战》系列故事线亦都被排除出《异形》同《铁血战士》系列故事线之外

土之精灵LV.2

雪点
159 小时
kingslez 来自手机 显示全部楼层 发表于 2022-9-23 14:39:47
绝对要下载