返回顶部
大家都在看
相关推荐

[配音讯息资料] TVB版西片《生死時速續集》配音表

风之精灵LV.1

重度偏執狂+完美主義者=喪

雪点
866 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2023-6-28 17:55:53 |阅读模式

影片名稱 生死時速續集 Speed 2: Cruise Control
(被稱為史上最差續集電影之一,傳聞係珊迪娜·布洛最後悔拍過嘅電影)

類別 電影

首播日期 5
/8/2001

重播日期 8/9/2002、18/10/2003、24/6/2023

播放頻道 明珠台

備註 1997年美國電影

配音員 角色名稱 演員

潘文柏(阿柏早期做過電視劇演員嘅經歷令佢嘅配音水平起點特別高)——蘇艾歷(Jason Patric飾演)
(片中角色名唔帶姓氏時用英文讀,男主角,洛杉磯特種部隊警察,編號4296589J,乜咁fit嘅人都會暈船浪嘅?)

陸惠玲(常配,個人感覺比起配第一部嘅時候碌lane表現更加放得開)——安妮(Sandra Bullock飾演)
(片中角色名多數用英文讀,女主角,馬路女殺手,雖然超唔鍾意自己男朋友做嘢搵命搏,不過查實自己都係龜睇唔到龜背脊)

黎偉明
(已故,應該算早期常配,的確係天妒英才)——佳格(Willem Dafoe飾演)
(本片反派,由於長期身處有害工作環境而身中銅毒嘅前電腦工程師,被炒後打算撞爛「海上傳奇」號郵輪同偷走船上嘅鑽石)

招世亮(聽咗咁多年個人覺得招sir應該係第一期配音訓練班綜合實力最強嘅一位)——祖利(Temuera Morrison飾演)
「海上傳奇」號大副,喺反派發難之後通知郵輪乘客疏散,最終以斷咗兩隻手嘅代價成功同男主角合作整停隻郵輪)

雷霆——馬斯(Brian McCardie飾演)
「海上傳奇」號導航員,事出緊急而提出好多可以整慢隻郵輪嘅方法,影片中段聽從男主角指揮放水浸底艙降低船速)

P.S.:維基百科同哥頓聲庫館資料全部出錯,兩度地方都寫係阿So(蘇強文)配,而事實上全片都冇聽到阿So把聲。

李錦綸——丹迪(Royale Watkins飾演)
「海上傳奇」號上嘅黑人攝影師,無論係安全定危難都去到邊影到邊,影片中後段同男主角輪流潛落水將郵輪轉向)

林元春——德露(Christine Firkins飾演)
14歲嘅聾女乘客,依靠手語同人交流,反感父母凡事諸多限制,對有型有款又奮不顧身救自己嘅男主角情竇初開)

雷碧娜——Celeste(全片字幕冇打角色名不過台詞有提到,Lois Chiles飾演)
(台詞讀成“莎麗”,聾女嘅阿媽,郵輪疏散嗰陣發晒矛想搵單獨行開咗嘅女,影片中前段仲因為咁撞咗兩個救生艇乘客落水)

張炳強(退行)——路柏(Francis Guinan飾演)
(聾女嘅阿爸,成日同自己個女講唔好做哩樣做嗰樣,影片前段終於煩到個女抽筋導致佢一個人單獨行動仲韞埋lift)

林保全(已故)——阿頓(Jeremy Hotz飾演)
「海上傳奇」號客艙服務員,雞啄唔斷,影片前段執房見到反派準備控制郵輪嘅設備而被對方打暈,後面畀男主角發現獲救)

陳永信——夏菲(Michael G. Hagerty飾演,演員已故)
(二撇雞肥佬乘客,影片中前段同老其他人畀反派鎖喺通道裡面,通道飆煙嗰陣畀其他人噴先好唔情願咁除咗條褲封通風口)

黃麗芳——Debbie(全片冇提過角色名,Colleen Camp飾演)
(二撇雞肥佬乘客老婆,影片中前段同其他人畀反派鎖喺通道裡面,通道飆煙嗰陣主動剝咗條裙封通風口仲勸老公都嗱嗱聲)
P.S.:維基百科同哥頓聲庫館資料都有筆誤,兩度地方都寫成係大Judy(蔡惠萍)配,實際上大Judy配嘅係大肥婆乘客露比。

蔡惠萍(退行)——露比(Patrika Darbo飾演)
(大肥婆乘客,影片前段喺反派推船長落水之後唔知頭唔知路同反派一齊selfie,影片中前段同其他人畀反派鎖喺通道裡面)
P.S.:維基百科同哥頓聲庫館資料都有筆誤,兩度地方都寫成係麗芳姐(黃麗芳)配,實際上麗芳姐配嘅係二撇雞肥佬乘客老婆Debbie。

梁志達——莫里(Glenn Plummer飾演)
(喺聖馬丁島買咗樓嘅黑人快艇船主,繼畀上一部男主角撞爛部積架之後,今鑊又畀女主角另一條仔「借用艘快艇)
P.S.:維基百科同哥頓聲庫館資料寫係雷霆,不過聽角色聲談以及反復對比《火拼時速》第一部(阿達配)同第三部(雷霆配)嘅卡占美之後,更加傾向於該角色係阿達(梁志達)聲演嘅。

鄭麗麗——Marifa(全片冇提過角色名,Allison Dean飾演)
(黑人快艇船主嘅黑妹女朋友,因為條仔艘快艇畀男主角「借用嚟追擊反派,因而跟住全程食花生)

黃子敬——簡(Tim Conway飾演,演員已故)
(喺洛杉磯幫女主角考車牌打分嘅考官,片頭片尾畀女主角兩次瘋狂折磨)

張炳強(退行)——布(Bo Svenson飾演)
(台詞讀成“布勒”,「海上傳奇」號船長,影片前段畀反派推落海遇害

陳凱婷——莉莎(Kimmy Robertson飾演)
「海上傳奇」號旅程總監,第一晚晚宴期間負責主持推銷鑽石展覽,影片中前段同其他人畀反派鎖喺通道裡面)

盧國權——法蘭(Charles Parks飾演)
大煙癮乘客嘅老公,影片中前段同其他人畀反派鎖喺通道裡面,被解救之後叫女主角拎開手上把電鋸畀大家出嚟)

袁淑珍——Constance(全片冇提過角色名,Susan Barnes飾演)
大煙癮女乘客,影片中前段同其他人畀反派鎖喺通道裡面,影片中段同老公將聾女從男主角手上送翻去佢父母度)

盧國權(本系列該角色常配)——麥(Joe Morton飾演)
(洛杉磯特種部隊警察黑人隊長,男主角上司,今次剃咗光頭,片頭同男主角聯手行動令女主角發現男主角唔係沙灘巡警)

林元春——Sheri Silver(全片冇提過角色名,Tamia飾演)
「海上傳奇」號舞會女歌手,影片中前段同其他人畀反派鎖喺通道裡面,因為上下真空所以通道飆煙嗰陣冇除衫封通風口

鄭麗麗——Isabel(全片冇提過角色名,Jessica Diz飾演)
(坐「海上傳奇」號度蜜月嘅女乘客,第一晚晚宴期間畀老公送咗條鑽石頸鍊,影片中前段同其他人畀反派鎖喺通道裡面)

梁志達——阿里(Enrique Murciano Jr.飾演)
(坐「海上傳奇」號度蜜月嘅乘客,第一晚晚宴期間買咗條鑽石頸鍊送畀老婆,影片中前段同其他人畀反派鎖喺通道裡面)

P.S.:今次係寫咁多次配音表聽到出場人數最多嘅一次,除咗配音表列出具體角色嘅聲演陣容之外,本人至少仲聽到馮錦堂林丹鳳陳欣鄺樹培幾位出聲,所以全片至少有25位配音員參與。本片配音期間正值2001年,恰逢亞視粵語配音組解散導致大量配音員流入無綫,因此當時無綫粵語配音組可謂群星閃耀。而且唔知係唔係有啲配音員檔期衝突,本片出現兩個配音員混配一個角色嘅狀況,因此另外列喺下面而唔放入正式配音表。

曾秀清+劉惠雲——Fran Fisher(全片冇提過角色名,Connie Ray飾演
(大肥婆乘客嘅瘦細妹,大部分時間係阿清配,影片前段同反派selfie嗰陣係阿V配)

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册

x
0 24

[LV.Master]伴坛终老

风之精灵LV.3

雪点
snzt 显示全部楼层 发表于 2023-6-28 18:32:40
明珠台配配下变另一吧声时有啊,都系发生系小角色度

来来去去都係个几把声  发表于 2023-7-3 15:49

风之精灵LV.1

雪点
866 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2023-6-28 18:41:56
snzt 发表于 2023-6-28 18:32
明珠台配配下变另一吧声时有啊,都系发生系小角色度

系喇,你听唔听得出最后开快艇嗰个黑人到底系雷霆定阿达?其实我到而家都唔多确定得到,因为配音员系摙住把声嚟配嘅

风之精灵LV.3

雪点
snzt 显示全部楼层 发表于 2023-6-28 22:05:50
JVT 发表于 2023-6-28 18:41
系喇,你听唔听得出最后开快艇嗰个黑人到底系雷霆定阿达?其实我到而家都唔多确定得到,因为配音员系摙住 ...

系阿达,距用咗樱木花道吧声去配

风之精灵LV.1

雪点
866 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2023-6-28 22:22:16
snzt 发表于 2023-6-28 22:05
系阿达,距用咗樱木花道吧声去配

哈哈哈,我仲以为我对比咗两部戏都仲错添……

风之精灵LV.2

雪点
canon3000 显示全部楼层 发表于 2023-6-29 02:09:53
個時真係最強配音! 之後加埋阿昌個班, 仲勁多幾錢!

5万

精灵王☆

雪点
神之影 显示全部楼层 发表于 2023-6-29 08:57:44
楼主好多资讯

成长值: 656

精灵魔法师☆★

雪点
q33667 显示全部楼层 发表于 2023-6-29 11:29:19
谢谢科普

7万

精灵王☆

雪点
master 显示全部楼层 发表于 2023-6-29 11:45:44
很精彩的电影

2万

炎之精灵LV.3

雪点
asd2008asd 显示全部楼层 发表于 2023-6-29 12:42:10
每次配音表都介绍好详细