返回顶部
大家都在看
相关推荐

[配音讯息资料] TVB版西片《海神號遇險記》配音表

风之精灵LV.1

重度偏執狂+完美主義者=喪

雪点
866 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2022-4-13 13:29:54 |阅读模式

影片名稱 海神號遇險記 The Poseidon Adventure
(被認為係世界影史上偉大災難片
先驅之一,但其實由於技術有限所以災難場面並非賣點,關鍵在於對災難面前人性選擇同探討嘅刻畫)

類別 電影

首播日期 1981(具體日期不明)

重播日期(已知,實際上估計唔少於5次) 10/6/2006、15/3/2008、3/4/2022

播放頻道 明珠台

備註 1972年美國電影

配音員 角色名稱 演員

張炳強(退行,常配實食冇黐牙)——史(Gene Hackman飾演)
(絕對男主角,一個離經叛道嘅牧師,因為言行過於出格而畀教會貶去非洲,喺「海神號」遇險之後主張大家去船底)

譚炳文(已故,炳文叔用詞特別生鬼又好食個角色嘅性格)——羅米高(Ernest Borgnine飾演,演員已故)
(地位近乎第二男主角嘅男配角,羅蓮達之夫,任職探長,脾氣暴躁又成日同史牧師包拗頸,幫大家逃生時出力唔少)

鄧榮銾
(退行)——馬占士(Red Buttons飾演,演員已故)
(一個開日用品鋪嘅單身寡佬,勸女歌手南妮同自己一齊逃生,係逃生隊伍當中調和各方矛盾嘅和事佬)

曾秀清(配親多數都係靚女)——舒素珊(Pamela Sue Martin
飾演)
(舒諾賓之姊,同叛逆好動嘅細佬經常嗌交,對史牧師有一種極度依賴甚至依戀嘅感情)

區瑞華(退行)——駱貝兒(Shelley Winters飾演,演員已故)
(駱文尼之妻,身材肥胖,一路被認為係逃生隊伍之中嘅累贅,但其實佢有一樣大家都唔知嘅特長……)

黃麗芳(麗芳姐好適合配啲百厭星)——舒諾賓(Eric Shea飾演)
(舒素珊之弟,對船隻機械特別癡迷,為逃生隊伍提供咗唔少實際上好有用嘅建議)

陸惠玲(碌Lane完全配到哩個角色嘅神髓)——羅蓮達(Stella Stevens飾演)
(羅米高之妻,以前係妓女,因為介意自己以前嘅身份而極度自卑,所以一日同老公嘈)

黃子敬——駱文尼(Jack Albertson飾演,演員已故)
(駱貝兒之夫,同老婆鶼鰈情深,以前拍住夫妻檔一齊開五金鋪)

謝潔貞——南妮(Carol Lynley飾演,演員已故)
(爵士樂女歌手,原本同兄長泰迪一行人準備去西西里參加音樂節,遇上海難後跟隨馬占士逃生,旱鴨一隻)

陳欣(把聲雖然食角色性格但係唔食白頭佬個形象)——夏(Leslie Nielsen飾演,演員已故)
(客串角色,
「海神號」船長,隻船撞到海嘯嘅時候浸死咗

馮錦堂——阿捷(Roddy McDowall飾演,演員已故)
「海神號」上嘅侍應,為史牧師等人指引逃生之路,點知佢自己……

源家祥(已故)——約翰(Arthur O'Connell飾演,演員已故)
(老牧師,史牧師嘅朋友,海難之後決定留低陪伴原地待援嘅大部分乘客)

梁志達——事務長(Byron Webster飾演,演員已故)
「海神號」事務長,自詡為艘船真正嘅管理者,海難之後命令大家原地等待,最後大多數乘客真係要多Q謝佢

張英才(退行)——賈(Jan Arvan飾演,演員已故)
「海神號」駐船醫生,冇聽史牧師勸告而帶領20幾個乘客去船頭逃生,結果可想而知

盧國權——李(Fred Sadoff飾演,演員已故)
「海神號」新船主,根據片中對白佢全名可能係“李大可”,面對惡劣海況依然對夏船長指手畫腳,犯眾憎

P.S.:根據維基百科資料,TVB從1991年開始先搞雙語麗音廣播,所以無法確定本片哩個配音陣容係首配版定係重配版,只可以肯定10/6/2006之後每次重播所用配音都係目前嘅陣容。本片每位角色聲演演技爆棚,對於未睇過嘅粵配聲迷,本人在此強烈建議大家去睇睇。

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册

x
0 23

[LV.Master]伴坛终老

5万

精灵王☆

雪点
神之影 显示全部楼层 发表于 2022-4-13 13:57:22
好详细的资料

土之精灵LV.3

雪点
JamJam 显示全部楼层 发表于 2022-4-13 14:13:17
呢套我有睇重播,我居然睇洒,原来套戏系1972年,哇,太耐了。 D服装发型真系睇唔出咩年代。有区瑞华就知道好耐之前配好,再听配乐更知道系好耐之前。

风之精灵LV.1

雪点
866 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2022-4-13 14:19:42
JamJam 发表于 2022-4-13 14:13
呢套我有睇重播,我居然睇洒,原来套戏系1972年,哇,太耐了。 D服装发型真系睇唔出咩年代。有区瑞华就知道 ...

今年上画50周年

风之精灵LV.3

雪点
snzt 显示全部楼层 发表于 2022-4-13 14:44:55
可能系04、05年个阵配落

风之精灵LV.1

雪点
866 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2022-4-13 16:28:26
snzt 发表于 2022-4-13 14:44
可能系04、05年个阵配落

应该唔会,TVB通常都系即配即用多

风之精灵LV.3

雪点
snzt 显示全部楼层 发表于 2022-4-13 18:09:54
JVT 发表于 2022-4-13 16:28
应该唔会,TVB通常都系即配即用多

我见有邓SIR同张英才先估系个阵时

头像被屏蔽

禁止访问

雪点
小小ken 显示全部楼层 发表于 2022-4-13 18:30:23

风之精灵LV.1

雪点
866 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2022-4-13 18:30:50
snzt 发表于 2022-4-13 18:09
我见有邓SIR同张英才先估系个阵时

当时两个都未退休,邓sir都未离开TVB

1万

炎之精灵LV.1

雪点
636 小时
skydran 显示全部楼层 发表于 2022-4-13 20:07:57
小小ken 发表于 2022-4-13 18:30
《铁达尼号》同《海神号》都係围绕海上的災难片!

灾难面前好刻画人性