漫步 发表于 2017-1-22 19:48:42

ninjaki 发表于 2017-1-22 16:55 static/image/common/back.gif
咁即係 .... 你只係怕麻煩唔諗辦法睇 log 啫。

不過我屋企儲資源嘅 都行 RAID5,我覺得花 一 ...

都话预留空闲4tb做日常备份,单个2tb满了就直接将成个数据原封不动上传百度以后如果出事就从服务器上面4tb备份盘恢复或者从百度下载返已经讲过双重备份啦比raid5更安全,除非同时百度倒闭备份盘又死埋。

ninjaki 发表于 2017-1-22 19:55:29

bingnam 发表于 2017-1-22 08:58
如果数据有做冷备嘅话,其实都唔使用 RAID 喇

哩個睇服務承諾喇,商用 (例如 百度盤, 收錢嗰類) 有服務承諾,如果要由冷備 還原出來,即係服務暫停,可能要罰款架。

ninjaki 发表于 2017-1-22 19:56:11

墨菲·斯托 发表于 2017-1-22 10:24
直接raid1

果然係 土豪。 ;P

ninjaki 发表于 2017-1-22 19:57:35

Kirito1007 发表于 2017-1-22 13:07
唔試下用RAID1?

漫步大大話慳番只硬盤 而棄用 RAID5,你仲 RAID 1 ...

浮遊泉 发表于 2017-1-22 21:39:18

上次开放注册流程错了没注册成功,这次要把握了

jenmat 发表于 2017-1-23 08:44:24

唔知到时, 开发注册好啊,:'(:'(

denlieiis 发表于 2017-1-23 08:49:03

good to hear

jackieho 发表于 2017-1-23 10:32:34

大工程,
真要比個讚給漫步。{:9_406:}

Shiguer 发表于 2017-1-23 14:26:11

不会再错过了

bingnam 发表于 2017-1-23 23:04:31

ninjaki 发表于 2017-1-22 19:55
哩個睇服務承諾喇,商用 (例如 百度盤, 收錢嗰類) 有服務承諾,如果要由冷備 還原出來,即係服務暫停, ...

热备成本大,唔系好重要嘅服务,可以拆中考虑一下服务时间同成本。
类似 Github 果挺做双机热备,等于系两部 server 当一部用,但可以保证服务唔中断。
感觉飘雪呢种唔系好重要嘅服务,只要保证数据无丢失就得喇,唔需要做热备,故障嘅话,停几个钟都唔会好大问题,最多补D使用时间。当然要睇服务承诺系点定喇。
页: 1 2 3 4 5 [6] 7 8
查看完整版本: 飘雪网盘存储架构调整通知