lzy14 发表于 2017-1-21 20:51:15

两日后。。边度申请

FCmario 发表于 2017-1-21 22:35:44

ninjaki 发表于 2017-1-21 20:33
RAID5 係確保其中一只硬盘有問題,剩低 4 只仍然可以提供服务。當更換壞了的硬盘,被換了的硬盘資料自動還 ...

{:7_253:}有钱组raid6

Jinone 发表于 2017-1-21 22:47:29

都系一个好消息

flashzz1 发表于 2017-1-21 23:56:34

我都唔会再错过呢次申请机会:)

ninjaki 发表于 2017-1-22 00:02:11

FCmario 发表于 2017-1-21 22:35
有钱组raid6

再豪啲就梗係 RAID 10 喇。

FCmario 发表于 2017-1-22 00:10:16

ninjaki 发表于 2017-1-22 00:02
再豪啲就梗係 RAID 10 喇。

{:7_247:}相对来讲,raid6对于raid5多层嘢

ninjaki 发表于 2017-1-22 00:18:58

FCmario 发表于 2017-1-22 00:10
相对来讲,raid6对于raid5多层嘢

RAID5 同組容許 1 個錯誤,RAID 6 同組容許 2 個錯誤但要求較強計算能力。唔太明你多層嘢嘅意思。

RAID 10 就即係有後備,当然 RAID 60 就係土豪。

漫步 发表于 2017-1-22 01:03:23

ninjaki 发表于 2017-1-21 20:33
RAID5 係確保其中一只硬盘有問題,剩低 4 只仍然可以提供服务。當更換壞了的硬盘,被換了的硬盘資料自動還 ...
就系RAID5坏一块硬盘都可以用咁先衰,如果唔发现唔到再继续坏多一块就麻烦LINUX下又唔似WINDOWS咁方便
日常已经预留一个空闲4TB备份,其他盘满咗就原封不动全个盘数据上传百度做双重备份
如果咁都丢失数据就系没嘢讲啦。

ninjaki 发表于 2017-1-22 01:14:22

漫步 发表于 2017-1-22 01:03
就系RAID5坏一块硬盘都可以用咁先衰,如果唔发现唔到再继续坏多一块就麻烦LINUX下又唔似WINDOWS咁方便
...

雖然我對 LINUX 唔熟,不過好多商業都用 LINUX,死碟一定有警告。syslog 應該有,不過要經常睇就真係煩啲。可以响 Windows 行 syslog server,咁你會易睇啲。

另外應該可以寄電邮,每次我 login 入 LINUX 都話有電邮畀 root。

其實硬盤過左 3 年就要小心啲,我發覺一過保養期冇耐就死架嘞。

我相信你話有資源損壞的話,好多網友可以上載畀番你。 {:9_364:}

kelvinpooh 发表于 2017-1-22 02:02:23

期待开放注册
页: 1 [2] 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 飘雪网盘存储架构调整通知