快捷导航
发帖
飘盘 聊天 资讯 萌图 漫画 动画 规则 帮助 手机客户端 新手指南

[配音讯息资料] TXB动画《钢铁神兵B'T-X》配音表

[LV.Master]伴坛终老

风之精灵LV.3

雪点
发表于 昨天 23:04 | 显示全部楼层 |阅读模式

影片名稱:鋼鐵神兵B'T-X

備註 1996年日本電視動畫

角色名稱:配音員(無線TXB版)

高宮鐵兵:鄺樹培(少年),陸惠玲(童年)
男主角,年齡14歲嘅熱血少年,身上擁有太陽碎片,堅信要靠自己力量散發光芒,每次遇到強大敵人必然會有一句臺詞:「我要去基地去救我哥哥」,武器系救世拳套,絕技包括救世重拳、陽炎拳、陽光鐵拳等…

高宮鋼太郎:黎偉明(成年),黃鳳英(少年)
高宮鐵兵嘅哥哥,天才科學家,11歲就到柏林留學深造,同弟弟鐵兵分開咗五年,兄弟間嘅感情非常深厚,亦系鐵兵要奮力保護嘅唯一親人,因鋼太郎被機械皇國綁架擄走,鐵兵為營救哥哥單身闖入機械皇國

B'T-X:陳卓智
白色飛馬形B'T,原型系傳說中嘅西方靈獸麒麟,原本嘅施主系機械皇國西方靈將華蓮,同華蓮叛逃出走時,X因戰鬥受傷而被皇國士兵當作廢鐵丟棄,偶然中沾到鐵兵流嘅血而甦醒復活,由於鐵兵喺過去曾接受華蓮輸血嘅緣故,X接受鐵兵作為新嘅施主,一同前往機械皇國基地拯救被綁架嘅高宮鋼太郎,絕技系五色麟光

華蓮:黃鳳英
原本系機械皇國嘅西方靈將,背後有著X傷疤嘅女戰士,因為發現機械皇國嘅真面目,而從皇國中負傷逃出,被年幼嘅鐵兵所救,而華蓮嘅坐騎B'T-X在重创下已形同一堆廢鐵,被淹沒在機械皇國嘅廢鐵處理場中,因鐵兵為救華蓮而受傷且失血過多,瀕臨死亡,華蓮將自己嘅血液輸俾鐵兵,同時悉心教導鐵兵學習知識並將一身武藝本領都傳授與他,武器系雷霆三節棍,絕技系針狀閃電棍等…

B'T-影子:林元春
與X同一外形,不過顏色系黑色,好似X嘅影子一般,系華蓮隱居神居島時僅靠手頭上嘅設備製作出來嘅B'T,開始時候有啲不受控製,之後喺北斗同馬古斯嘅改良幫助下完成進化,稱呼X為「哥哥」

鳳南菲力/阿鳳:何國星(成年),區瑞華(少年)
機械皇國嘅南方靈將,官階系中尉(原本系少佐),個性外冷內熱,因當年追捕叛逃出走嘅華蓮時故意手下留情,而被機械皇帝貶職流放到偏遠據點教堂作守衛,人稱「地獄傳教士」,武器系小提琴弓,絕技包括葬禮之弓演奏、天使之歌等…

B'T-朱清如:袁淑珍
深紅色嘅鳥形B'T,原型系南方靈獸鳳凰,擅長以聲波或翅膀產生超音波攻擊,必殺技系死亡贊歌,與阿鳳小提琴合奏嘅命運交響曲等…

阿龍:馮錦堂,陳欣(代配)
機械皇國嘅東方靈將,官階系中佐,個性自負但具有強烈嘅正義感同使命感,一開始被皇國派遣出擊討伐犯咗叛逆罪嘅阿鳳,雙方交戰打成平手,後來對自身及機械皇國產生疑問,于是開始調查並反抗機械皇國,經常單獨行動,武器系狂龍極光槍,絕技系狂龍神槍極光彈

B'T-雷童:盧國權
青色嘅龍形B'T,原型系東方靈獸應龍

北斗:李錦綸
機械皇國嘅北方靈將,精通人體醫學與機械電子工程技術,曾修復好損毀嚴重嘅X,並強化其潛在嘅機能,當年華蓮出走前曾將機械皇國究極B'T拉法魯嘅細胞碎片交托俾北斗進行研究

B'T-馬古斯:梁少霞
墨綠色兼有巨大身軀嘅龜形B'T,原型系北方靈獸靈龜,擁有全機械皇國最強嘅防禦系統,體內有廣闊嘅駕駛艙,內藏北斗嘅研究及治療設施,能在極深嘅地底下潛伏並快速移動,有著與施主北斗同樣優秀嘅運算分析能力,絕技系鐳射加農炮

米莎:盧素娟
機械皇國作為機械皇帝代理人嘅少年,人稱米莎公子,因為代替不見身影嘅皇帝指揮機械皇國上下全員,可以話實質上系皇國嘅最高權力者,擁有超強嘅超能念力,將不順從自己嘅鋼太郎扔進地下地獄,言行非常偏執,雖然性格傲慢又殘虐,但對親生妹妹奈莎卻是非常溫柔和關心

奈莎:林元春
米莎嘅雙胞胎妹妹,靠著喺皇國內盛開嘅「迷幻之花」延續壽命,跟米莎同為機械皇帝嘅代理人,但實權全由兄長掌握,所以她從沒公開下達過指令,身體虛弱,經常處於休眠狀態,雖幾乎從沒睜開過眼睛,但似乎對一切事情都把握得很清楚,對兄長嘅殘忍行徑感到痛心,她跟兄長一樣擁有某種超能力,曾幫助鐵兵渡過各種困境,知道機械皇帝本質的奈莎最後為咗拯救大家耗盡自身全部能量

阿拉美斯:陸惠玲
機械皇國少佐,強行擄走鋼太郎嘅人,因不能控製拉法魯嘅進化生長,為尋求對策於是意圖拉攏鋼太郎加入機械皇國,雖然系女性軍人,但卻是皇國嘅中流砥柱,五年前因令華蓮逃脫而從少將被降職至少佐,是個對皇國嘅理想充滿信任嘅忠直軍人,但喺拉法爾持續對皇國內部進行襲擊而機械皇帝同米莎公子卻完全不采取任何措施下,開始對皇國產生疑念,同時阿拉美斯仲有另外一重身份,系機械皇國嘅玫瑰騎士,絕技怒花飛絮劍,坐騎系B'T-竇依瑪莉,原型系巨型蜂王

剎古拉:郭志權
機械皇國皇帝代理人米莎公子嘅心腹,外號「魔幻小丑王」,性格極其殘忍,武器系末端為心形嘅手杖,絕技系傀儡飛針,坐騎系B'T-巴里拉法茲

里達路菲爾:郭志權
機械皇國中尉,部分身體被機械化,性格傲慢冷酷,非常好戰,五年前追蹤叛逃者華蓮去到神居島,在那里遇上幼年時嘅鐵兵,曾打傷幼年嘅鐵兵,對華蓮仿佛有股復雜矛盾嘅感情,最後受到感化代替華蓮去取能消滅拉法鲁嘅「光之種子」而犧牲

B'T-麥當娜:鄭麗麗,區瑞華(代配)
里達路菲爾嘅坐騎,為咗救鐵兵同X而犧牲

鐵鉤:林保全
機械皇國沙漠據點守衛,官階系少尉,坐騎系B'T-大食蟲,被鐵兵打敗

卡米拿:陳欣
機械皇國迷幻之花據點守衛,擁有絕高嘅幻術造詣,被鐵兵打敗

B'T-美拉雪:陸惠玲
卡米拿嘅坐騎,原型系巨型蝴蝶,絕技系死亡之翼

巴奧斯:黃子敬
機械皇國以前嘅傳說聖騎士,曾經系四大靈將嘅授業師父之一,雖然年紀老邁但身手仍然不減當年,出山點撥鐵兵領悟施主與B'T之間嘅溝通訣竅後安然離逝

B'T-南門:梁耀昌
巴奧斯嘅坐騎,原型系巨型獨角仙,絕技系黃金龍卷風

瑪莉亞:梁少霞
看守墳場嘅少女,其實系機械改造人,已經活咗三百多年,心地善良,因阻止死神傷害鐵兵而被殺死

死神:蘇強文
本名阿雷夫,系瑪莉亞嘅哥哥,機械皇國墳場據點守衛,被機械皇帝完全改造後已失去人性,成為一架只懂殺戮嘅機器,身穿骸骨甲胄,武器系巨大鐮刀,坐騎系B'T-巨蝙蝠,死神算系鐵兵同X從出發開始遇到嘅第一個真正強敵(之前的敵人對手唔系放水就系太弱),死神將B'T-X打成重傷,後被鐵兵同X心意融合後發出嘅五色麟光秒殺

阿雷、里奧、米蘭 :陳欣、盧國權、馮錦堂
機械皇國黑暗騎士團騎士,坐騎都系一樣嘅灰色鳥形B'T-法爾戈,人稱「法爾戈三兄弟」,絕技包括霹靂銀針、地獄電光等…,本想取代機械皇國四大靈將而上位,結果分別被鐵兵同阿鳳一一打敗

B'T-法爾戈:李錦綸
灰色鳥形B'T,法爾戈三兄弟嘅坐騎

柏爾扎古:林國雄
機械皇國中樞塔外圍據點守衛,絕技系鐳射光束

B'T-獠利哥尼亞爾:盧國權
柏爾扎古嘅坐騎,原型系異獸獅子蟻

密斯利:陳欣
機械皇國米莎公子直屬近衛隊七魔將之一,左手系可以無限延伸嘅智能機械鞭,這條鞭跟B'T-娜莉莎一樣擁有再生能力,絕技奪命狂沙,從末端嘅蛇頭流出嘅沙毒可以令物體風化,被鐵兵打敗後,密斯利被小丑王剎古拉處決殺死

B'T-娜莉莎:雷碧娜
密斯利嘅坐騎,原型系九頭蛇,擁有不斷再生嘅能力

莉莉:沈小蘭
阿鳳少年時青梅竹馬嘅女友,因所在市鎮蘇達門被機械皇國轟炸而傷重身亡

古亞特:黎偉明(成年),黃鳳英(少年)
機械皇國七魔將之一,阿鳳少年時嘅好友,亦是莉莉嘅兄長,與鳳相反,系個黑暗聖職者,左手系霹靂鐵手,武器系幽靈電磁槍,可以瞬間將物質變成電磁波發射攻擊,過去系個心地善良嘅少年,妹妹死後就性情大變,現在其信仰對象變成了機械皇帝,當年莉莉彌留之際,阿鳳對莉莉講世上沒有天使之歌,因此對鳳產生了憎恨,對其愛恨交織,戰鬥最後被鳳所打敗,最終與鳳和解,永遠回到了親愛嘅妹妹身邊

B'T-羅拉索:黃子敬
古亞特嘅坐騎,原型系鷹頭獅

威富:黎偉明
機械皇國七魔將之一,武器系魔箭,絕技系噩夢世界,被喺B'T-麥當娜舍命幫助下嘅鐵兵同X打敗

B'T-哈羅蓮:黃子敬
威富嘅坐騎,原型系夢魔,絕技系雷電光線,黑暗地獄光

阿塞羅:郭志權
地下監獄嘅看守長,性格殘忍,欺善怕惡,為咗自保而違抗上級命令,將阿拉美斯要交俾鋼太郎嘅拉法魯細胞丟掉,最後被鋼太郎感化,協助鋼太郎研究破解拉法魯嘅方程式

阿曼高:梁耀昌
阿塞羅嘅副手,巨型嘅半機械人,為機械身體故障引起嘅劇痛而苦惱,接觸到鋼太郎嘅善良幫助後,協助其進行研究,直到最後都一直保護鋼太郎,不惜付上生命擋住中樞塔主電腦控製室嘅大門

麗莎·瑪利亞·斯達蓮:林元春
天才女科學家,物理學生物學博士,系高宮鋼太郎以前喺柏林大學嘅同事,幫助鋼太郎一同演算破解拉法魯弱點嘅方程式

華莉:林元春
機械皇國上等兵,華蓮嘅妹妹,五年前華莉在參觀拉法魯時,即將被拉法魯吞噬,華蓮為咗救華莉而叛逃出走,華莉因受驚嚇過度而失憶,後華莉一直在教堂據點成為阿鳳嘅部下被照顧,影片結局華莉手捧書本,為孩子們講述勇者鐵兵嘅傳說故事……

假如當年ATV播《鋼鐵神兵B'T-X》,虛擬配音表可能會系(呢個配音表系自己腦補虛構嘅)
游客,如果您要查看本帖隐藏内容请回复

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册

x

1万

炎之精灵LV.1

雪点
发表于 昨天 23:32 | 显示全部楼层
TVB版配音应该大家都好熟悉,唔知有无VCD版嘅配音名单呢

风之精灵LV.3

雪点
 楼主| 发表于 昨天 23:41 来自手机 | 显示全部楼层
snzt 发表于 2024-9-29 23:32
TVB版配音应该大家都好熟悉,唔知有无VCD版嘅配音名单呢

网上话《钢铁神兵 B'T-X》嘅VCD配音大多数都系自由身,我就只系记得VCD版高宫铁兵嘅配音好似系黎家希,其余嘅配音都唔系好清楚啦

风之精灵LV.1

雪点
发表于 3 小时前 来自手机 | 显示全部楼层
呢套TBB配音系真系有水准

1万

炎之精灵LV.1

雪点
发表于 3 小时前 | 显示全部楼层
joe2010 发表于 2024-9-29 23:41
网上话《钢铁神兵 B'T-X》嘅VCD配音大多数都系自由身,我就只系记得VCD版高宫铁兵嘅配音系黎家希,其余嘅 ...

我记得铁兵系罗伟杰,黎家希系北斗

风之精灵LV.1

雪点
发表于 半小时前 | 显示全部楼层
其實車田老師的編劇能力不差,他的作品起碼不無聊,
現在看很多新番劇情都令到我想轉台

风之精灵LV.1

雪点
发表于 半小时前 | 显示全部楼层
不知為何聖鬥士常常被人說初代不好看,續作才好看
遊戲王就相反常常被人說續作不好看,初代才好看