返回顶部
大家都在看
相关推荐

[配音讯息资料] TXB明珠台电影《王者无敌》配音表

[LV.Master]伴坛终老

风之精灵LV.3

雪点
joe2010 显示全部楼层 发表于 2023-10-1 22:08:23 |阅读模式

影片名稱:王者無敵 King Arthur

備註 2004年美國電影

翻譯:蕭美欣

明珠臺電影《王者無敵》,又名「亞瑟王」,系一部戰爭史詩題材歷史劇情片

本故事純屬虛構,如有雷同實屬巧合

角色名稱:(演員)配音員

亞瑟/阿托力亞斯:(佳夫·奧雲 飾演) 陳欣(成年),謝潔貞(童年)
男主角,阿托力亞斯家族後裔,薩爾馬提亞武士指揮官,身上有羅馬同不列顛嘅血統,效忠於日漸沒落嘅羅馬帝國軍隊駐守喺不列顛石墻(哈德良長城)南部,一生為自由而戰,最後帶領人民與北方土著融合,趕跑咗外來侵略嘅撒克遜人,成功統一不列顛,被世人稱之為「亞瑟王」

蘭斯洛:黃玉娟(童年),蘇強文(成年)
薩爾馬提亞武士,外表英俊瀟灑,性格豪邁不羈,男主角最好嘅戰友同兄弟,英勇善戰,系忠實嘅左右手,似乎對女主角琨娜維有好感,最終決戰為咗救女主角而犧牲,戰死沙場

鮑斯:梁志達
薩爾馬提亞武士,男主角戰友,系個大胖子,與達幹奈關系很好

達幹奈:劉昭文
薩爾馬提亞武士,男主角戰友,擅使一柄大斧嘅大漢,力大無比,喺冰河一役單人匹馬劈開冰面阻擋追兵,不幸中箭英勇犧牲

卓斯汀:雷霆
薩爾馬提亞武士,男主角戰友,系最出色嘅神箭手同偵察兵

加拉漢:陳卓智
薩爾馬提亞武士,男主角戰友,與加宏關系很好

加宏:李錦綸
薩爾馬提亞武士,男主角戰友,與加拉漢關系很好

琨娜維:(姬拉·麗莉 飾演) 鄭麗麗
女主角,靛藍族女戰士,被羅馬貴族關押喺地牢,男主角將其救出,起初有些少敵視男主角,但慢慢發現男主角系位充滿理想和仁慈嘅正直之人,便引導男主追求真正嘅自由,後加入男主一方,輔助男主統一北方部族,最後與男主結為夫妻,成為不列顛皇后

默林:招世亮
不列顛土著靛藍族族長,女主角嘅父親,統領部落族人分散聚居喺石墻(哈德良長城)以北一帶,最終決戰時帶領族人協助男主角抵禦外敵

撒克遜軍首領:盧國權
反派Boss,從不列顛北方發起侵略戰爭,沿途燒殺搶掠不留活口無惡不作,最終決戰時被男主在戰場殺死

撒克遜軍副首領:馮錦堂
反派Boss嘅兒子,系位光頭花胡子青年,最終決戰帶領側翼包抄主角時遭靛藍族阻擊,打低咗女主角,一箭射死蘭斯洛,被蘭斯洛臨死前飛出嘅長劍刺死

傑曼尼斯:張炳強
羅馬基督教教廷主教,曾系男主父親嘅好友,被教宗派往不列顛發放薩爾馬提亞武士退伍文件及下達最後嘅秘密指令,要求男主率領部下戰友深入敵後,營救位於石墻北方嘅羅馬貴族家庭馬里斯霍諾利斯一家

阿勒圖:李致林
羅馬貴族馬里斯霍諾利斯家族嘅年輕後裔,系教宗最疼愛嘅教子及學生,將來有望成為主教和繼承教宗職位,主角團隊任務嘅重點營救對象

馬里斯:林保全
羅馬貴族,阿勒圖嘅父親,掌管不列顛北方嘅一座城鎮,系位嗜好苛捐雜稅嘅昏官,後來被女主角用弓箭射死

卡尼斯:伍博民
城鎮農民,比男主委派帶領城鎮居民一同撤離城鎮,避開外敵追殺

祖斯:林保全
男主角嘅仆從

維朗娜:林丹鳳
鮑斯嘅老婆,與鮑斯十分恩愛並幫其養育著十一位兒女

影片故事旁白:蘇強文

其他配音人員:林國雄、雷碧娜、葉振聲、蔡惠萍、黃麗芳…等

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册

x
3 11

风之精灵LV.3

雪点
joe2010 显示全部楼层 发表于 2023-10-1 22:09:38

2004年版嘅电影《亚瑟王:王者无敌》,明珠台粤语配音几乎系集结咗当时大部份嘅男声配音艺员精英喇,粤语配音令到呢部戏更加好睇,
剧情方面就有赞亦有弹,同相似题材嘅2017年版嘅电影《亚瑟王:斗兽争霸》比较,唔知边一部更好睇呢?
以前老米荷里活电影拍史诗题材选角都系清一色型男美女

5万

精灵王☆

雪点
神之影 显示全部楼层 发表于 2023-10-1 22:57:28
详尽的资料

风之精灵LV.3

雪点
snzt 显示全部楼层 发表于 2023-10-2 00:30:32
真系集合咗唔少男声配音

土之精灵LV.3

雪点
160 小时
我心粤漫 来自手机 显示全部楼层 发表于 2023-10-2 07:24:37
我以为系资源添

成长值: 370

精灵魔法师☆★

雪点
哆啦YY梦 来自手机 显示全部楼层 发表于 2023-10-2 08:54:58
好详细。

风之精灵LV.2

雪点
53057bon 显示全部楼层 发表于 2023-10-2 13:06:20
呢部当年睇过老翻,剧情唔多记得了,稳稳资源睇有无先

土之精灵LV.3

雪点
279 小时
caojiaming 显示全部楼层 发表于 2023-10-2 13:22:52
什么东西哇

成长值: 658

精灵魔法师☆★

雪点
q33667 显示全部楼层 发表于 2023-10-2 14:55:46
好多配音员

2万

炎之精灵LV.3

雪点
asd2008asd 显示全部楼层 发表于 2023-10-2 16:51:19
多谢分享《王者无敌》配音表