返回顶部
大家都在看
相关推荐

[配音讯息资料] TXB明珠台迷你剧《新木马屠城记》配音表

[LV.Master]伴坛终老

风之精灵LV.3

雪点
joe2010 显示全部楼层 发表于 2023-8-20 23:09:44 |阅读模式

影片名稱:新木馬屠城記  Helen of Troy

備註 2003年美國電影

翻譯:葉志英

明珠臺迷你劇《新木馬屠城記》,(又名「特洛伊的海倫」),故事取材自古希臘文學作品荷馬史詩嘅《伊利亞特》部分,系一部神話傳記劇情片

感謝施米高提供珍貴錄像資源

角色名稱:(演員)配音員

海倫:(絲娜佳萊莉 飾演) 陸惠玲
女主角,希臘神話人物,相傳系神王宙斯同斯巴達王后勒達所生嘅女兒,喺佢後父斯巴達國王泰達雷奧斯嘅王宮裏長大,有傾國傾城之美貌,長大後,下嫁希臘邁錫尼王子梅內萊厄斯,後來同特洛伊王子帕里斯私奔,引發咗長達十年嘅特洛伊戰爭

帕里斯/阿歷山杜斯:蘇強文
男主角一号,原本系特洛伊王子,出世時因被預言將會給王國帶來災禍和不幸,被拋棄於山野,比艾達山牧羊人收作養子,後通過特洛伊宮廷御前比武成功認祖歸宗,以特洛伊王子身份出使斯巴達時與女主角海倫一見鐘情,而將女主帶返特洛伊,引發特洛伊戰爭,喺戰爭中不幸被敵方主帥阿伽門農暗殺身亡,影片結尾幻化出現與女主角最後道別與並鼓勵其要堅強生存落去

阿伽門農:潘文柏
男主角二号,希臘邁錫尼新任國王,被愛琴海諸王冠以「至高王」嘅稱號,前往斯巴達迎娶斯巴達公主克呂泰墨斯特拉時,偶遇女主角,覬覦其美色,後來為咗奪取通往拜占庭嘅香料同絲綢商路,以女主角被男一号帕里斯拐跑為理由發動特洛伊之戰,被推舉成為希臘聯軍主帥,一度暗殺咗男主角一号,並在使用木馬計攻破特洛伊城後强暴玷污咗女主角海倫,影片結尾被自己妻子用亂刀刺死

卡珊德拉:曾秀清
特洛伊公主,男主角一号帕里斯嘅王姐,拥有預知未來嘅能力,曾預言男一号嘅誕生和存在會使災難降臨特洛伊令王國毀滅,被自己父王關入大牢

普裏阿摩斯:張炳強
特洛伊老國王,男一号嘅父王,善良睿智但心慈手軟,冇聽女兒卡珊德拉嘅忠告,最終成為亡國之君

特洛伊王后:蔡惠萍
特洛伊王后,男一号嘅母后,特洛伊城破時與老國王一同喪生

赫克托耳:李錦綸
特洛伊王子,男一号嘅王兄,特洛伊戰爭中為咗保護自己王弟,被敵方猛將阿基里斯殺死而戰死沙場

阿特柔斯:張炳強
古希臘邁錫尼老國王,傳位給王兒男二号阿伽門農

梅內萊厄斯:雷霆
邁錫尼王子,阿伽門農嘅王弟,影片故事旁白及劇情穿針引線人物,性格柔善,喜好和平,亦對女主角海倫一見傾心,通過抽簽執籌嘅方式中簽,迎娶女主角並當上斯巴達新任國王,後來因為女主角與男一号私奔,而加入希臘聯軍討伐特洛伊,喺雙方決鬥中與男一号惺惺相惜,結尾接納黯然神傷嘅女主角回到自己身邊重返斯巴達

忒修斯:招世亮
雅典國王,同好友庇里托俄斯一同潛入斯巴達王宮綁走咗女主角海倫,將女主角視作愛女般撫養教導,後來被前來追尋女主角嘅斯巴達王子波呂丟刻斯殺死

庇里托俄斯:盧國權
忒修斯嘅好友,一同綁架咗女主角,通過抽簽執籌嘅方式決定女主角跟誰,結果輸咗

泰達雷奧斯:陳曙光
斯巴達老國王,因痛恨女主角間接連累死王子波呂丟刻斯,決定將女主角下嫁給希臘愛琴海諸王而選取新繼承人

波呂丟刻斯:陳卓智
斯巴達王子,女主角嘅王兄,斯巴達未來繼承人,為咗追尋被綁架嘅女主角,與雅典國王忒修斯喺搏鬥中同歸於盡

克呂泰墨斯特拉:林丹鳳
斯巴達公主,女主角嘅王姐,嫁比男二号做咗邁錫尼王后,因痛恨丈夫害死自己愛女,影片結尾放走咗女主角,同時趁丈夫不備將男二号亂刀刺死

伊菲琴尼亞:林元春
邁錫尼小公主,男二号阿伽門農與王后克呂泰墨斯特拉所生嘅小女兒,希臘聯軍與特洛伊開戰前,為咗使颶風轉向,船隊順利起航,被自己父王親手用作祭品獻祭而犧牲喺祭壇之上

奧德修斯:招世亮
希臘城邦小國伊薩卡國王,希臘聯軍嘅軍師智囊,喺特洛伊戰爭中獻木馬計,攻克咗頑抗十年嘅特洛伊城

阿基里斯:梁志達
希臘聯軍英雄,被稱為戰神,特洛伊之戰成功打敗並殺死特洛伊王子赫克托耳,後來被男主角一号用弓箭射中腳踝而死

卡爾克斯:林國雄
邁錫尼王國嘅預言家,被奉為先知,預言必須獻上小公主伊菲琴尼亞作為祭品,希臘船隊才能順利起航

帕裏斯嘅養父:林保全
艾達山牧羊人,喺山上執咗繈褓中就被丟棄嘅男主角一号返屋企撫養長大成人

阿佛洛狄特、雅典娜、赫拉:蔡惠萍、袁淑珍、曾秀清
希臘神話奧林匹斯山嘅三位女神,用金蘋果使男主帕里斯同女主海伦雙方喺水中倒影里初見互相芳心暗許

其他配音人員:區瑞華、梁偉德、鄺樹培、馮錦堂、黃鳳英…等

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册

x
2 21

风之精灵LV.1

重度偏執狂+完美主義者=喪

雪点
866 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2023-8-20 23:32:28
哩套嘢掂,好有印象,我记得好似仲有续集(即系《荷马史诗》下篇《奥德赛》嘅故事)

风之精灵LV.1

雪点
866 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2023-8-20 23:48:58
大概系TVB准备换彩色台标之前,明珠台播咗几部古希腊古罗马题材嘅传奇两集短剧,按剧情顺序分别系讲伊阿宋嘅《希腊战神》、讲特洛伊战争嘅《新木马屠城记》、讲奥德修斯嘅《奥德赛》,以及讲安东尼输畀屋大维嘅《新埃及妖后》

风之精灵LV.3

雪点
joe2010 来自手机 显示全部楼层 发表于 2023-8-20 23:49:33
JVT 发表于 2023-8-20 23:32
哩套嘢掂,好有印象,我记得好似仲有续集(即系《荷马史诗》下篇《奥德赛》嘅故事) ...

系呀,呢部《新木马屠城记》女主角嘅演员原来仲演过电影《生化危机2 灭绝生还者》,喺影片中饰演女警吉尔,都系陆惠玲配音㗎
仲有部明珠台迷你剧《神话西游》(奥德赛)就系讲特洛伊之战后面嘅故事嘅

风之精灵LV.1

雪点
866 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2023-8-20 23:53:40
joe2010 发表于 2023-8-20 23:49
系呀,呢部《新木马屠城记》女主角嘅演员原来仲演过电影《生化危机2 灭绝生还者》,喺影片中饰演女警吉尔 ...

哦,唔记得明珠台嘅译名叫《神话西游》,我斋记得哩部最早拍又最早播

风之精灵LV.2

雪点
1189 小时
locoloq 来自手机 显示全部楼层 发表于 2023-8-21 00:06:10
年紀輕,未睇過呢套, 謝謝

风之精灵LV.1

雪点
hirochib 来自手机 显示全部楼层 发表于 2023-8-21 00:27:26
呢套未睇过 03年既电影唔知有没高清重播过?

风之精灵LV.2

雪点
53057bon 显示全部楼层 发表于 2023-8-21 00:29:24
都系以前的美剧睇得,而家美剧为了政治,D男女主角真系唔见得人,尤其女主角基本清一色黑肥丑。。。话说《斯巴达克斯》不知道有无TVB粤配版,找网上有的说有,有的说只有播过英文版。

风之精灵LV.3

雪点
snzt 显示全部楼层 发表于 2023-8-21 05:22:36
joe2010 发表于 2023-8-20 23:49
系呀,呢部《新木马屠城记》女主角嘅演员原来仲演过电影《生化危机2 灭绝生还者》,喺影片中饰演女警吉尔 ...

我就记得女主角演过侠影魔龙

土之精灵LV.3

雪点
139 小时
tom0-0- 来自手机 显示全部楼层 发表于 2023-8-21 08:30:27
这部很经典啊