返回顶部
大家都在看
相关推荐

[配音讯息资料] TXB明珠台电影《选美俏卧底2 姿整任务》配音表

[LV.Master]伴坛终老

风之精灵LV.3

雪点
joe2010 显示全部楼层 发表于 2023-6-25 19:43:48 |阅读模式

影片名稱:選美俏臥底2 姿整任務  Miss Congeniality 2 Armed and Fabulous

備註 2005年美國電影

翻譯:盧超祺

明珠臺電影《選美俏臥底2 姿整任務》(又名「特工佳麗2 武力巾幗」),是一部喜劇片

角色名稱:(演員)配音員

侯家倩:(珊迪娜·布洛 飾演) 陸惠玲(常配)
女主角,FBI探員,繼上一部選美成名後,唔再方便跟行動組外出執勤,被FBI紐約總部指派作為形象代表,擔任FBI之花搞宣傳公關工作,為咗查美國小姐綁票案飛往拉斯維加斯出席記者招待會,最後用真誠化解同拍檔之間嘅矛盾,並成功破案將人質安全解救

馮珊:許盈
FBI探員,女主角嘅新拍檔,喺芝加哥調嚟嘅黑人女同事,性格粗魯,脾氣火爆,但其實面惡心善,最初同女主火星撞地球,後來執行任務過程中二人慢慢互相交心,喺夜總會扮搖滾歌星蒂娜·特納表演成功混入化妝間刮料,同女主經歷出生入死成為好友

馬祖兒:翟耀輝
FBI聘請嘅形象顧問,幫女主執正造型同打扮訓練成FBI之花,為人風趣幽默,仲經常旁敲側擊鼓勵女主

珍妮:曾佩儀
女主嘅形象顧問團隊助理,系发型師

彭美:???(沒聽清是誰配音)
女主嘅形象顧問團隊助理,系化妝師

麥:陳欣(接替盧國權)
FBI紐約分局主管,女主角嘅上司,將馮珊調去同女主一組做拍檔

範卓靈:林元春(接替陳凱婷)
應屆美國小姐大會冠軍,女主角嘅好友,出席拉斯維加斯「耆英之家」養老院親善探訪活動後喺門口比人綁票,被用作嚟要挾選美大會交五百萬贖金贖人,片尾似乎與FBI探員方傑夫互有好感

馮斯丹:林保全(接替盧國權)
歷屆選美大會司儀,因為爛賭欠債所以比債主綁票,結果累埋美國小姐冠軍範卓靈一齊遭殃

廣華達:張炳強
FBI拉斯維加斯分局主管,鐘意喺記者傳媒面前好大喜功,采用人海戰術查案,期望憑借處理綁票案達到功成名就,片尾比女主「唔覺意」撞咗落水十分狼狽

方傑夫:陳廷軒
FBI拉斯維加斯分局探員,負責接待同協助女主角出席綁票案嘅記者招待會,系個性格老實嘅老好人,仲會幫女友買衛生巾,與前女友分手後,片尾似乎同範卓靈互有好感

麥珍娜:沈小蘭
FBI拉斯維加斯分局探員,方傑夫嘅同事兼女友,後來分手,系廣華達嘅得力助手,似乎同上司有路

阿勤、阿喜:馮錦堂、張錦江
FBI拉斯維加斯分局探員,廣華達嘅手下,負責將女主角一行「護送」遣返回紐約

桃麗芭頓:曾佩儀
美國著名鄉村歌后,嚟賭城參加巡回演唱會宣傳,比女主角點錯相误认成疑犯當街飛撲抓捕

韓巴斯:林國雄
「耆英之家」養老院嘅住客,幫女主揾到馮斯丹嘅阿媽

馮嘉露:黃鳳英
馮斯丹嘅阿媽,住喺「耆英之家」入面養老,透露出自己個仔爛賭兼爭人周身債嘅線索

耆英之家前臺接待員:鄭麗麗

假桃麗:葉振聲
賭城綠洲夜總會駐場演員,靠COSPLAY桃麗芭頓表演嚟揾食,曾經帮绑匪送信贿赂接送美国小姐嘅礼宾车司机,供出绑匪系史龍史江两兄弟嘅线索

綠洲夜總會節目主持:劉昭文

大佬葛:潘文柏
賭城大耳窿,馮斯丹嘅債主,原本系綁票案嘅策劃人,因為傾唔掂數比綁匪反客為主搶走人質

史龍、史江:葉振聲、陳永信
大佬葛請嚟幫手做綁票案嘅匪徒,系兩兄弟,金銀島酒店海盜船Show嘅前雇員,將人質收埋喺金銀島酒店嘅海盜船艙底,後尾比女主角同馮珊用女子防狼術打低落網成擒

裴善娜:曾佩儀
第31公立小學學生,女主角嘅忠實擁躉,寫讀書報告理想系立志成為探員,片尾女主角參加青少年防止犯罪計劃去咗佢學校做讀書報告對象

其他配音人員:李錦綸、林丹鳳、黃麗芳…等

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册

x
0 15

风之精灵LV.3

雪点
joe2010 显示全部楼层 发表于 2023-6-25 19:46:33

通常电影第一部成功火爆嘅,后面续集都唔多好拍,呢部《选美俏卧底2 姿整任务》剧情都算系勉强捉到路,首先是让名声大震的女主角转做FBI的代言人,同选美小姐一样,都是抛头露面的差事,再有就是拉埋上一部嘅选美冠军同司仪,亦算是和选美有些少关系,两部相比之下,第一部嘅剧情同搞笑场面过渡得更自然,台词边一部笑点更多就不好讲喇

风之精灵LV.3

雪点
snzt 显示全部楼层 发表于 2023-6-25 20:22:24
觉得女主角情侣散得太突然刻意

风之精灵LV.3

雪点
joe2010 显示全部楼层 发表于 2023-6-25 20:27:54
snzt 发表于 2023-6-25 20:22
觉得女主角情侣散得太突然刻意

好似话系由于上一部嘅男主角档期排不开,冇办法参演第二部,所以编剧就唯有监硬写分手戏,将一位好好先生写成追求功利嘅渣男

5万

精灵王☆

雪点
神之影 显示全部楼层 发表于 2023-6-25 20:45:30
睇睇配音表

风之精灵LV.1

雪点
hirochib 来自手机 显示全部楼层 发表于 2023-6-25 22:17:06
呢套还是比较轻松搞笑的

有兴趣既可以下载睇睇

风之精灵LV.3

雪点
snzt 显示全部楼层 发表于 2023-6-25 22:25:46
joe2010 发表于 2023-6-25 20:27
好似话系由于上一部嘅男主角档期排不开,冇办法参演第二部,所以编剧就唯有监硬写分手戏,将一位好好先生 ...

强行改人设,我觉得第二部无第一部好原因之一系无咗选美背景无咁好玩,第二原因就系编剧改动得唔合理好突额

风之精灵LV.1

雪点
我唔食猪肉 显示全部楼层 发表于 2023-6-26 03:24:09
又系错过咗噶好片

风之精灵LV.2

雪点
521 小时
xxmjcxx 显示全部楼层 发表于 2023-6-26 09:10:14
大神们什么时候把电影分享出来睇下。

头像被屏蔽

禁止访问

雪点
艾米咻 来自手机 显示全部楼层 发表于 2023-6-26 10:06:22