返回顶部
大家都在看
相关推荐

[配音讯息资料] TVB西片《天煞:地球反擊戰》配音表

风之精灵LV.1

重度偏執狂+完美主義者=喪

雪点
865 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2022-8-17 17:23:11 |阅读模式

影片名稱 天煞:地球反擊戰 Independence Day
(由著名科幻片導演羅蘭·艾曼力執導,由哩部戲開始佢就踏上咗作為“地球毀滅者”嘅生涯)

首播日期 3/1/2001(翡)

重播日期 24/3/2002(明)、20/7/2003(明)、26/2/2005(明)、19/11/2006(明)、3/4/2009(明)、1/1/2010(明)、18/6/2016(明)、30/7/2022(明)

播放頻道 翡翠台、明珠台

備註 1996年美國電影

配音員 角色名稱 演員

招世亮(招sir大多數時候都配得好除咗戰前動員演講配得唔夠熱血沸騰)——韋唐銘(Bill Pullman飾演
(第一男主角,以前喺海灣戰爭做過戰機機師嘅美國總統,膝下有一女,片尾親自上陣率領全球軍隊向外星人發起反攻

潘文柏(阿柏把聲好適合配滄桑嘅男人)——黎大衛Jeff Goldblum飾演
(第二男主角,麻省理工畢業嘅紐約有線電視維修員兼環保份子,同前妻離婚3年但仍然深愛對方,最早發現外星人信號嘅秘密並且成功破壞外星人嘅保護罩)

黎偉明(已故,早年TVB韋·史密夫常配而且配得好出色)——夏史迪Will Smith飾演)
(第三男主角,駐埃爾托羅基地嘅美軍黑人上尉,同條女兩母子加隻狗一齊喺洛杉磯同居,飛行技術超班不過出於各種原因而無法一償揸穿梭機嘅夙願

曾秀清(阿清平時好少配哩種柔中帶剛嘅角色不過效果意外拔群)——夏彩敏Vivica A. Fox飾演)
(第三男主角條女,靠跳豔舞嚟養自己個仔嘅黑人舞女,洛杉磯被外星人毀滅之後帶領倖存者去埃爾托羅基地,同第三男主角重逢之後喜結連理
P.S.:唔知點解各種資料以訛傳訛將該角色個名寫成“布彩敏”,佢隻狗叫“布仔”(Boomer)並唔代表佢姓布,因此該角色應該按結婚之後隨夫姓嚟命名

蔡惠萍——康妮Margaret Colin飾演)
(第二男主角前妻,白宮發言人,非常敬仰第一男主角,3年前認為第二男主角既冇嚟大志又衝動魯莽而同佢離婚,最終經歷巨變之後同前夫重修舊好

源家祥(已故,毛叔把聲慈祥幽默得嚟又有力量十足包青天上身)——黎祖利Judd Hirsch飾演)
(第二男主角嘅爸爸,篤信猶太教,看似一個口水多過茶嘅普通阿伯,實際上喺某啲時候可以畀到其他人關鍵嘅靈感或者啟迪

譚炳文(已故)——Robert Loggia飾演,演員已故)
(美軍四星上將,協助第一男主角喺第51區指揮反擊部隊,尤其是影片末段第一男主角駕機升空之後更加統籌全局

張炳強(退行)——艾拔James Rebhorn飾演,演員已故)
(根據片中對白佢可能姓凌,曾任中情局局長嘅美國國防部長,由於喺外星人入侵前刻意隱瞞第51區嘅存在以及提供太多錯誤意見而被第一男主角炒魷

黃鳳英——韋美蓮(全片冇提過角色名但係可以參考續集,Mary McDonnell飾演)
(美國第一夫人,喺洛杉磯因為太遲上直升機撤離而遭外星人武器攻擊導致墜機重傷,畀第三男主角條女搵到並一直捱到見咗老公同個女最後一面先死)

黃子敬——祈羅素(Randy Quaid飾演)
(越戰時做過機師嘅殺蟲劑噴灑員,常年酗酒仲聲稱外星人10年前捉走自己去做實驗所以畀人當癲佬咁睇,片尾駕機同第51區上空嘅外星人飛船同歸於盡)

梁耀昌(退行)——奧柏基(全片冇提過角色全名但係可以參考續集,Brent Spiner飾演)
(第51區主管外星人研究計劃嘅博士,過去15年嚟一直負責該項目,影片中段畀外星人捉住並實施咗心靈感應,從此昏迷20年

林保全(已故)——馬迪Harvey Fierstein飾演)
(疑似係第二男主角嘅上司,平時極其依賴第二男主角嘅專業知識,喺被告知外星人即將攻擊嘅時候一味掛住打電話畀自己識嘅人,最尾仲係走唔切

李錦綸——祈米高(James Duval飾演)
(祈羅素大仔,對自己神經質嘅酒鬼老豆諸多不滿,直到爸爸升空作戰即將犧牲嗰陣先至意識到父子情嘅可貴)

陳欣——Adam Baldwin飾演)
(負責第51區保安工作嘅美軍少校,畀第一男主角命令用手槍射外星人飛船上面嘅可樂罐,成功印證第二男主角利用病毒破壞外星人防護罩嘅可行性

雷霆——占美Harry Connick Jr.飾演)
(第三男主角戰友加死黨,喺第三男主角第一次升空作戰嗰陣同佢並肩作戰,畀外星人飛船追擊期間因為座機被擊中而戰死)

黃鳳英——夏迪倫Ross Bagley飾演)
(第三男主角繼子,跟住阿媽同第三男主角喺洛杉磯同居,自細就有打外星人嘅豪情壯志
P.S.:唔知點解各種資料以訛傳訛將該角色個名寫成“布迪倫”,佢隻狗叫“布仔”(Boomer)並唔代表佢姓布,因此該角色應該隨繼父嘅姓氏嚟命名

梁少霞——韋柏絲Mae Whitman飾演)
第一男主角個女,阿媽傷重不治之後同第三男主角嘅繼子做咗朋友
P.S.:存疑,最初感覺係麗芳姐(黃麗芳),後來睇到網友我唔食猪肉嘅意見之後,再對比下貌似Sharon(梁少霞)嘅可能性會大啲。

梁少霞——祈(全片冇提過角色名不過演員表寫住叫Alicia,Lisa Jakub飾演)
(祈羅素個女,鍾意照鏡發姣嘅少女,唔係大佬叫住嘅話連初夜都畀人呃埋)

梁偉德——祈杜萊Giuseppe Andrews飾演)
(祈羅素細仔,大多數時候見親都係坐喺電視機前面,坐車坐得耐會嘔
P.S.:勘誤,開始以為係Jimmy(郭志權),但係聽網友snzt講完再翻去聽真啲,應該係德仔(梁偉德)至啱。

黃麗芳——Tiffany全片字幕冇打角色名不過台詞有提到,Kiersten Warren飾演)
(台詞讀成“泰芬”,同第三男主角條女一齊跳豔舞嘅姊妹,外星人狂熱愛好者,傻更更攞住塊牌去大廈天台打算迎接外星人結果灰飛煙滅

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册

x
2 39

[LV.Master]伴坛终老

风之精灵LV.3

雪点
snzt 显示全部楼层 发表于 2022-8-17 19:02:58
有郭志权,系咪当时距短暂返来TVB个阵配架

风之精灵LV.3

雪点
kjtifl 显示全部楼层 发表于 2022-8-17 19:49:35
tvb的配音真系好正

风之精灵LV.1

雪点
865 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2022-8-17 20:31:02
snzt 发表于 2022-8-17 19:02
有郭志权,系咪当时距短暂返来TVB个阵配架

听你讲一讲,翻去听真啲,发现自己搞错咗,嗰个应该系德仔而唔系Jimmy(原来德仔之前系Jimmy配花轮怪唔之得会听错)

风之精灵LV.1

雪点
865 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2022-8-17 20:34:23
kjtifl 发表于 2022-8-17 19:49
tvb的配音真系好正

嗯,大多数时候算系粤语配音嘅天花板啦

小精灵

雪点
109 小时
chris.k 显示全部楼层 发表于 2022-8-17 20:38:03
前排先返煲一镬,经典

风之精灵LV.2

雪点
生化之父 显示全部楼层 发表于 2022-8-17 21:32:52
本片多年后再拍续集?

[LV.Master]伴坛终老

风之精灵LV.3

雪点
snzt 显示全部楼层 发表于 2022-8-17 22:07:21
JVT 发表于 2022-8-17 20:31
听你讲一讲,翻去听真啲,发现自己搞错咗,嗰个应该系德仔而唔系Jimmy(原来德仔之前系Jimmy配花轮怪唔之 ...

德仔同Jimmy把声系似,讲到有豆豆有潘文柏同时又有Jimmy应该只有一小段时期

风之精灵LV.1

雪点
865 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2022-8-17 22:56:46
生化之父 发表于 2022-8-17 21:32
本片多年后再拍续集?

20年之后,同电影剧情时间线一样咁长时间

风之精灵LV.1

雪点
865 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2022-8-17 22:58:14
snzt 发表于 2022-8-17 22:07
德仔同Jimmy把声系似,讲到有豆豆有潘文柏同时又有Jimmy应该只有一小段时期

Jimmy有一种好特殊嘅唞气方式,德仔冇,唔听真啲有时会混淆