_mic_ 发表于 2017-1-10 22:39:11

[秒速5厘米][粵/日雙語][繁中字幕][BDrip-1080P][1-3話全][更新 V2][修正...

清理備份盤發現以前嘅秒五居然有字幕同音頻備份,果斷再合,順便填翻新海誠系列

更新 V2

修正字幕間時間間距過長會不顯示問題(修正數為47行),貌似字幕總幀數超過2000,POT就會顯示失常,其實字幕本身係有字,只不過播放器唔顯示,後退一下就會顯示(擦擦汗先),修正00:37:28.883字幕時間軸錯誤問題
可選擇單獨下載修正字幕,解壓后外掛即可
軟件自行修正,可能仲有漏網之魚,若發現更多問題歡迎指出,你哋唔講樓主真係唔知,樓主整完就算,唔會複查

影片名稱:秒速5厘米/秒速5センチメートル
影片集數:1-3話全
影片大小:2G+
影片格式:x264 AC3/FLAC MKV BDrip-1080P
影片語言:亞洲影帶粤語/BD日語
影片字幕:特效PGS繁中 x1 + 日文PGS x1
音頻來源:N年前從亞洲影帶DVD ISO提取嘅音頻備份
字幕來源:DIY自bryan提供嘅DVD ISO自帶繁中

字幕方面:以亞洲影帶DVD自帶嘅字幕為基礎,修正前一個版本已知錯字,由於前一個版本嘅字幕年代比較久遠,計下都差唔多有十年了...由於當時本人技術比較差(其實宜家技術都係差唔多(捂臉)...),錯字比較多,應該係非常多(捂臉)...本人就唔將錯字貼出來了.貌似錯字同技術冇乜關係...樓主又沒能騙過機智的大家(捂臉).替換字幕樣式,為避免影響正片觀看效果,本次字幕使用簡約特效.

音頻方面:直接延時後合拼

如果使用POT播放時感覺奇卡,可右鍵播放器-→選項-→濾鏡-→源濾鏡/分離器-→(換一個)源濾鏡/分離器,或右鍵播放器-→選項-→(點一下)初始化,一般都可以解決POT奇卡問題.
本人使用本機已有嘅MPC無法正常顯示字幕,POT則可正常顯示,但效果都好差,SUP硬傷...
推薦使用最新版PotPlayer進行播放
回覆+500積分+100雪點可見
**** Hidden Message *****

ketm 发表于 2017-1-10 22:55:01

支持!多謝分享!:)

sailee 发表于 2017-1-10 23:00:46

前排支持啊多謝樓主合成分享^^

KID4869 发表于 2017-1-10 23:24:43

新海誠作品粤语合成,果断嚟睇睇先:lol

奉神猪 发表于 2017-1-10 23:25:10

哇 谢谢地主

raywu 发表于 2017-1-10 23:34:19

哇~赞啊~多谢重新修正~!

绝望微笑 发表于 2017-1-10 23:53:20

感谢分享 这部电影不错呐

greentea 发表于 2017-1-11 00:11:34

感谢楼主!!!!!!!!!!!!

williamtmf 发表于 2017-1-11 00:27:27

喜歡這劇,感謝樓主分享:D

tommyy111 发表于 2017-1-11 00:46:08

支持分享!多謝_mic_分享秒速5厘米
页: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: [秒速5厘米][粵/日雙語][繁中字幕][BDrip-1080P][1-3話全][更新 V2][修正...